FSMA temel olarak Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası olarak tanımlanabilir. Söz konusu yasanın, geçmişi 2011 yılına kadar uzanan kozmik bir karşılığı bulunmaktadır. O dönemde Amerika Birleşik Devletleri´nde hazırlanan anlaşmalar, gıda sektöründe birçok köklü değişikliğin gerçekleşmesini sağladı. FSMA, gıda güvenliğine odaklanan bir yasa olarak geniş çapta tanınmaktadır. Özellikle gıda tedarik zincirinde yer alan herkesin farklı sorumlulukları bulunmaktadır. Yani çiftlikten mutfak aşamasına kadar uzun bir zaman diliminde yaratılan tüm detayları kapsar. Bu bağlamda, Amerika´nın en önemli gıda yasalarından biri olarak kabul edilir. FSMA; işleme, taşıma, depolama, dağıtım ve satış gibi birimlerden oluşmaktadır.
FSMA, İngilizce "Gıda Güvenliği Modernizasyonu Yasası" kelimesinin kısaltmasıdır. FSMA olarak kısaltılan Gıda Güvenliği Modernizasyonu Yasası uluslararası literatürde kabul görmektedir. Bu yasa Amerika Birleşik Devletleri´nde (ABD) yürürlüğe girmiştir ve halen Amerika Birleşik Devletleri´nde uygulanmakta ve düzenlenmektedir. Bu yasa, ABD Gıda ve İlaç Dairesi, FDA tarafından denetlenir ve düzenlenir. Bu yasa esas olarak gıda zehirlenmesini önleme ve araştırma amacıyla çıkarılmıştır ve günümüzde genetiği değiştirilmiş ürünler gibi kavramlara dayandığı söylenebilir. Bu yasa, ürünlerini Amerika Birleşik Devletleri´ne ihraç etmek isteyen tüm üreticiler için geçerlidir. Ayrıca FSMA ile ilgili olan FSPCA, The Food Safety Preventional Controls Alliance kısaltmasıdır. Tamamen Türkçe düşünüldüğünde Gıda Güvenliği Önleyici Kontroller Birliği olarak tercüme edilebilir. FSPCA´nın misyonu, FSMA sektöründe hükümet tarafından yürütülen tüm akademik ve bilimsel araştırmaları araştırmak, pazarlamak ve mevzuat düzenlemek olarak özetlenebilir. İttifaklara dayalı bu sistemde hem akademi hem de ulusal kanallar piyasa üreticileri ile çalışmakta ve ticaret yapmaktadır. Bireyin bu konuda belgelendirilebilmesi için FSMA İnsan Gıda Önleyici Kontrolleri eğitimi almış çalışanlara sahip olması gerekmektedir. Bu eğitim, FSMA gereksinimlerine göre FDA onaylı eğitmenler tarafından yapılabilir. Onaylanmış eğitimli personel artık FSMA ve sistem gereksinimleriyle uyumlu PCQI olarak tanınmaktadır.
FSMA hızla yasal bir gereklilik haline gelmiştir ve uluslararası standartları belirlenmeye başlanmıştır. Başlıca gıda güvenliği sorunları, FSMA´nın benimsenmesini hızlandırmaktadır. FSMA´nın kendi içinde çeşitli kuralları ve uygulamaları vardır. Amaç, gıda sektöründe maksimum güvenliği sağlamaktır. Bunun için bazı temel kurallar şunlardır:
- Potansiyel gıda güvenliği tehlikelerini belirleyin ve gerekli önlemleri alınmalıdır.
- Gıda güvenliği standartlarından en iyi şekilde yararlanılmalıdır.
- Bazı yabancı tedarikçi tarama programlarının geliştirilmesi gerekmektedir.
- Bağımsız bir belgelendirme şirketinin akreditasyonu gerekmektedir.
- Yiyecekler en yüksek hijyen gereksinimlerini karşılamalıdır.
FSMA, tüm bu temel kurallara karşı çok katı ve hassastır. Bazı zamanlar anket yapılmaktadır, özellikle ticari tarafta veya lojistik, dağıtım, paketleme gibi sektörlerde çalışan tüm kurum ve çalışanlara bu anketler uygulanmaktadır. FSMA bu konuda tam bir geri dönüş beklemektedir ve ona göre eksiklerini düzeltmektedir.
4 Ocak 2011´de Başkan Obama tarafından bizzat imzalanan bu önemli yasa birçok yeni düzenlemeyi de beraberinde getirdi. Uluslararası olarak, FSMA, Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası anlamına da gelir. FSMA, gıda güvenliği sistemini tamamen dönüştürmeyi başarmıştır. Elbette FSMA uygulamaları faaliyet alanına ve kuruma göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, gıda üreten bir gıda şirketinin, gıdayı paketleme veya dağıtmaktan sorumlu bir şirketten farklı prosedürleri vardır. Gıda hijyeni uygulamaları birimlere göre değişmektedir. FSMA´nın en önemli noktalarından biri, tüm kurum ve kuruluşların ortak bir zihniyete sahip olmasıdır. Bu sayede çoğu insana ve şirkete eğer aynı fikirde olurlarsa çok büyük getiriler sağlamaktadır.
FSMA Yasası ile bağlantılı olarak çeşitli düzenlemeler önerilmiştir ve halihazırda uygulanmaktadır. Onları saymamız gerekirse;
- Gıdanın Önleyici Kontrolü: Bu düzenlemenin ulusal ve uluslararası kuruluşlar için etkileri vardır ve gıda için hem tehlike analizi hem de risk faktörü hesaplamaları gerektirir. Ayrıca önleyici denetimler yapmakla yükümlüdürler. Bu kural; yazılı gıda güvenliği yönetim planları, doğrulamalar ve tehlike analizleri gibi ihtiyati tedbirleri içerir.
- Gıda Güvenliği Standartlarının Oluşturulması: Bu standartlar, güvenli yönetim uygulamalarına göre üretilen ve sunulan meyve ve sebzelerin yetiştirilmesi, hasat edilmesi, işlenmesi, paketlenmesi ve pazara sunulması süreçlerini kapsar.
- Yabancı Tedarikçi Doğrulaması: Türkçe´de Yabancı Tedarikçi Doğrulama Programı anlamına gelen FSVP kısaltması kullanılarak Amerika Birleşik Devletleri´ne gıda ihraç eden kişi ve kurumların çeşitli risk faktörü hesaplamaları yapması ve FSMA´ya uygun hale getirmesi gerekmektedir. Bu yasal hüküm, tüketicileri korumak ve gıda sektöründe sağlıklı tüketim alışkanlıklarını teşvik etmek için oluşturulmuştur.
- Üçüncü Şahıs Denetçiler: Bu kural, üçüncü şahıs denetçileri akredite etmek için geliştirilmiştir. Bu yönetmelikte gıda ve gıda güvenliği alanındaki denetimlerin yanı sıra yurt dışı fabrikalarda üretilen hayvansal ürünlerin sertifikasyon sürecinin denetimleri anlamına gelmektedir. Bu yönetmelik , sertifika programlarına katılan kurumlara gerekli akreditasyonu sağlamayı amaçlamaktadır.
- Gıda ve yemin sağlıklı taşınmasına ilişkin yönetmelikler: Gıda ve yemin sağlıklı bir şekilde taşınması ile ilgili kurum, kuruluş ve nakliyecilerin güvenliğini sağlamayı amaçlayan bu maddeye göre, ürünlerin sağlıklı tutulması da aynı derecede önemlidir. Demek istediğimiz, sağlıklı bir üretimdir. Ürünler bu sayede daha sağlıklı ve daha modern bir şekilde tüketiciye ulaştırılmaktadır.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve nüfus artışı ile birlikte gıda ile ilgili yeni kanunlar ve standartlar oluşturulmaktadır. Ancak hiçbir protokol FSMA kadar kapsamlı ve kapsamlı değildir. Halkın güvenini kazanmak, FSMA´nın en önemli faydası olarak kabul edilebilir. Her şeyden önce, tüm işletmelerin gıda kalitesi ve hijyen politikalarını uygulaması önemlidir. FSMA, gıda güvenliği tehlikelerinin farklı kategorilerini tanımlar. Örneğin fiziksel nedenler, alerjenler veya kimyasallar başımıza gelen ilk tehlikeler arasındadır. FSMA uygulamaları, tüm bu potansiyel tehditlerin analiz edilmesini, izlenmesini, kontrol edilmesini ve sıfıra indirilmesini sağlar. Tamamen mümkün değil, ama en azından etki en aza indirilebilir. Alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Bu kadar avantaja sahip bir belgenin tabii ki zor kısımları da olacaktır. Gelin buna kısa bir örnek verelim. SMA´nın en büyük zorluklarından biri çalışan güvenliğidir. Günümüz teknolojisi üretimi insan elinden aldı ve otomatikleştirdi, ancak insan faktörünü dikkate almak her zaman önemli olduğu gibi yine önemlidir. Bu aşamada sağlık ve güvenlik, FSMA ve üretim alanı sıhhi koşulları için temel kaygılardır.
Diğer bir önemli FSMA sorunu, taşıma ve yerleşimdir. Hijyen, gıda işlemede çok önemli bir faktör olarak kabul edilir. Tesis koşulları, işleme sırasında kullanılan ekipmanların genel bakımları, dezenfektanlara karşı duyarlılıkları vb. bu kategoride değerlendirilmektedir. FSMA´ya tabi kuruluşlar için maksimum uyum beklenmektedir. Ayrıca, depolama ve taşıma yapan şirketler danışmanlık yükümlülüğünden muaf değildir. Bu, araca yükleme, boşaltma ve yükleme gibi tüm eylemleri içerir. Özellikle soğuk olarak taşınan gıda maddeleri için araçların yasal sorumluluk çerçevesinde yeterli olması gerekmektedir. Aksi takdirde FSMA bu konuda çok ağır yaptırımlar uygulayabilir. Özetle, FSMA´nın sıfır kusurlu bir gıda güvenliği politikası vardır. Bu nedenle danışmanlık hizmetlerinden yararlanmalısınızdır. Bu sizi daha güvenli ve gelişmeye açık şekilde ileriye götürecektir bu konuda şüpheniz olmasın.